Jinekomasti bir hastalık değildir. Ancak meme dokusunun içerisinde herhangi bir kitlenin varlığı açısından mutlaka fizik muayene yapılmalıdır. Kişinin jinekomastiye yol açacak bir hastalığı veya ilaç kullanımı varsa, önce bu neden ortadan kaldırılmalıdır. Buna rağmen şikayeti devam ederse hasta opere olabilir. Kilolu hastalarda öncelikle spor ve diyet uygulanmalıdır.
Erkeklerde meme büyümesi olarak bilinen jinekomasti için medikal bir derecelendirme mevcuttur. Jinekomastinin bu skaladaki derecesine ve kişinin sosyal ve psikolojik olarak ne kadar rahatsız olduğu birlikte değerlendirilerek operasyon kararı verilir.
Operasyon için iskelet sisteminin hormonal etkilerden yüksek oranda etkilenme sürecinin bir başka deyişle ergenliğin bitmesi beklenmelidir. Bu zamandan önce yapılan operasyonlar göğüs duvarında ve memede şekil bozukluklarına sebep olabilir.
Jinekomasti düzeltilmesi operasyonu lazer lipoliz tekniği sayesinde çok kolay ve konforlu bir şekilde gerçekleştirilebilir. İşlem sedasyon anestezi altında uygulanacağından çoğu zaman hastanede kalmaya gerek yoktur. 30-45 dakikalık hızlı bir işlem ve sonrasında bir saatlik dinlenmeyi takiben hasta evine, sosyal yaşamına rahatlıkla dönebilir.
Fiberoptik lazer lipoliz kanüllerinin giriş yerleri olan 1mm’lik iki delik dışında bir iz kalmaz. Kolay giyilip çıkarılabilen bir korse ile sosyal hayat tam olarak aynı şekilde devam eder. Hasta ertesi gün denize girebilir, spor yapabilir, araba kullanabilir.
Klasik operasyon tekniği, jinekomasti derecesine göre belirlenir. Ancak lazer lipoliz sayesinde yüksek dereceli veya meme dokusunun çok büyük olduğu rahatsızlıklar bile kolaylıkla düzeltilebilmektedir. Jinekomastinin belirlenmiş bir nedeni var ise buna yönelik bir tedavi düzenlenerek hastanın jinekomasti durumu takip edilebilir. Bir endokrin uzmanı görüşü ile hastalıkları uzmanı görüşü alınmalıdır. Çok küçük bir grup bu tip tedavilerden fayda görmektedir. Jinekomasti şikayeti olan kişilerin çoğu bu sorunu ameliyat olarak çözmektedir.