Botox olarak adlandırılan Botulinum toksin enjeksiyonu, günümüze dek sıklıkla plastik ve estetik cerrahi tedavi alanlarında kullanılıyor olsa da son dönemde otonom sinir sistemi ile ilişkili bozukluklarda, spastisite ile seyreden kas hastalıklarında ve hareket bozukluklarına yol açan pek çok nörolojik hastalık tablosunda, yaygın kullanılan tedavi seçeneklerinden biri haline gelmiştir. Ağrı üzerinde etkili olan botox enjeksiyonu, 2010 yılından itibaren pek çok ülkede migren hastalığının tedavisi için tercih edilen yöntemlerden biridir.
Migren ve diğer kronik ağrılı hastalıklarda uygulanan botulinum enjeksiyonu, santral sinir sisteminin ağrı duyarlılığını dolaylı yoldan, geçici bir süre ile bloke eder.
Botox enjeksiyonundan doğru etkiyi alabilmek için intradermal (cilt altı) dokudan çok intramüsküler (kas içi) dokuya uygulanması önerilir.
Özellikle medikal tedaviye yanıt vermeyen migren hastalarında atak sayısını azaltan, ağrı duyusunu zayıflatan ve bulantı, kusma, ışığa karşı hassasiyet gibi ek şikayetleri ortadan kaldıran migren botox, hastaların yaşam kalitesini artırmayı sağlayan son derece faydalı bir tedavi yöntemidir.